Einstein bukta? – Nem a fény a leggyorsabb? – Tibor bá’
4383
post-template-default,single,single-post,postid-4383,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Einstein bukta? – Nem a fény a leggyorsabb? – Tibor bá’

Einstein bukta? – Nem a fény a leggyorsabb? – Tibor bá’

 2011. szeptember 23. „A CERN kutatói a fénynél gyorsabban terjedő részecskéket fedezetek fel.” – Ez a bejelentés szinte észrevétlenül lapult meg a múlt őszi hírek között, pedig ennél sokkal nagyobb figyelmet érdemel, még az abszolút laikusok körében is. Ugyanis az elmúlt száz évben mindenki úgy tudta, aki a fizika órákon egy kicsit is odafigyelt, hogy a fénynél nagyobb sebesség nem létezik. Lényegében ez a modern fizika alaptétele, ami ha megbukik, minden bukik. Miért? A relativitás elmélet tömegre vonatkozó egyenlete így szól:

Nem kell tőle megijedni, elmagyarázom. A „m0” egy test, legyen egy repülőgép, tömeg nyugalmi állapotban, „m” pedig ennek a repülőnek a tömege lesz nagy sebességnél, ugyanis a sebességnek tömegnövelő hatása van. Ezt az életben nem tapasztaljuk, mert igazából csak hatalmas sebességeknél kezd növekedni a tömeg. A képletben szerepel még a „c”, amivel hagyományosan a fénysebességet jelöljük, ami durván 300.000 km/sec. Valamint a „v”, ami a repülőgép sebességét jelzi, miután felszáll. A képlet úgy van megkonstruálva, hogy amikor a repülőgép eléri (persze csak a példa kedvéért)a fény sebességét, akkor a gyök alatti törtben szereplő „v” értéke egyenlő lesz c-vel. Ebben az esetben lényegében c/c-t kapunk, ami természetesen 1. Ha egyet felemelünk a négyzetre akkor is egyet kapunk, és ha ezt az egyet kivonjuk a gyök alatt található másik egyből, akkor nullát kapunk. Ha nullából négyzetgyököt vonunk akkor is nullát kapunk, és ha az m0-t elosztjuk nullával akkor pedig végtelent. Magyarul, amikor a repülőgép eléri a fénysebességet a tömege végtelen naggyá változik. Mivel a repülő tömege nem lehet végtelen nagy, ezért a fénysebességet nem érheti el. Ezen elv szerint, ha találtak valamit, ami a fénynél gyorsabban halad, akkor annak a tömege végtelen nagynak kellene lenni, ami abszurd. Vagyis, vagy a részecskék sebességének a mérése rossz, vagy….. Hát ez az, vagy a relativitást elméletet ki lehet dobni a szemétdombra. Ezért hezitálnak a tudósok kimondani az ítéletet. A bejelentés megfogalmazása szerint: „Ez egy olyan felfedezés, ami az évszázad legnagyobb fizikai áttörése lehet.”

A CERN kutatóit úgy meglepte az eredmény, hogy a nyakukat törték annak megváltoztatása érdekében. Mindent megpróbáltak annak bizonyítására, hogy a mérés rossz, de sajnos nem. Engem viszont nem lepett meg, mert nem voltam megelégedve a relativitással, aminek elég hangosan adtam hangot a „Mi volt előbb Isten vagy Ősrobbanás”című könyvemben.

Einsteint az elméletének bejelentése után sokan támadták, és nem fogadták el. Ezen nagymértékben változtatott az 1919-es napfogyatkozás, ami az elméletet alátámasztani látszott, ugyanis Einstein szerint a Nap tömege a körülötte lévő teret „begörbítette”, és így a mellette elhaladó fénysugarak „beleestek” a görbületbe, tehát megváltoztatták az útjukat. A napfogyatkozás ennek az észlelésére adott lehetőséget. Nekem ez azért nem tetszett, mert álláspontom szerint a Nap tömegének a  vonzása is eltéríthette volna a fénysugarakat, nem kell ahhoz kitalálni a tér görbületét. Az is zavart, hogy a tömeg és energia egyenlőségének a képletében mi a fenét keres a fénysebessége. Miért függ a tömeg energiatartalma a fénytől? Természetesen sokan mások se voltak megelégedve az elmélettel, így mind a mai napig vannak ellenvélemények. Ezeket azzal söprik le az asztalról, hogy az E=mc2 képlet a gyakorlatban nagyon jól működik. Így igaz, de a fénysebesség egy hatalmas érték, ennek a négyzete még sokkal hatalmasabb. Ekkora értéknél néhány  tört ezrelék eltérés észrevehetetlen. A képlet jó, de nem feltétlenül a c-nek kell benne szerepelni. De szerepel. Akkor pedig nagy szar van.

A kísérlet során a neutrínókat  Genfből lőtték ki az Olaszországban elhelyezkedő testvérlaborhoz. A mérések szerint a neutrínók a távolságot 60 nanomásodperccel hamarabb tették meg, mit a fény tette volna. Ráadásul nem vákuumban terjedtek a neutrínók, hanem a Föld anyagában, mert az neutrínók mindenen áthatolnak. Ezzel szemben a fény jelentősen lelassul az átlátszó közegben, például a vízben.

Hetekkel később, november 19-én újabb bejelentés született. A kísérletet megismételték, aminek eredményei a szeptemberi méréseket megerősítették. A részecskék a fénynél gyorsabban haladnak. A tudósok heves vitába kezdtek. Elvégre a tét óriási, nem csak remeg Einstein trónja, amit kevesen bánnának, de száz év gyakorlata, tudása hull a porba, ha valamit nem találnak ki. A mérést végzők új trükköt alkalmazva próbálták az eredeti eredményt megváltoztatni, de nem sikerült. A neutrínók újra 60 nsec-kel gyorsabbak voltak mint a fény. Ha nem egy ilyen alapvető témáról lenne szó, a tudósok már rég elfogadták volna a tényeket. Ez viszont egy akkora béka, hogy a lenyeléséhez idő kell. Nem túlzás azt állítani, hogy jelenleg a tudósok sokkos állapotban vannak, végül is a világ legnagyobb, legmodernebb laboratóriumában született az eredmény. A fénysebesség megdőlt. Ha ez az új tény nem változik, ha nem találnak rá magyarázatot a jelenlegi paradigma keretein belül, akkor tényleg nagy gáz van, mert a világmindenséget és annak működését leíró Sztenderd Modell alaptétele dől meg. Éppen ezért a CERN tudósai az amerikai és a japán kollegákhoz fordultak az eredmény verifikálása végett, jó lehet hónapokon át ellenőrizték saját adataikat.

Amikor az eredményekről tudomást szerzett, Hawking magából kikelve közölte, hogy publikálás helyett, inkább találják meg a hibát, mert szerinte a mérés valódisága egyszerűen elképzelhetetlen. Jenny Thomas a University College of London professzorasszonya szerint, ha az eredményről kiderül, hogy minden kétséget kizárva valós, akkor az meg fogja kérdőjelezni jelenlegi ismereteinket a fizikával és a világmindenséggel kapcsolatban. Ugyanis ez mindent felforgatna, egyszerűen olyan szörnyű, hogy nem érdemes rá gondolni se. Tipikus női hozzáállás, ha  nem látom akkor nincs. De mi van akkor ha VAN? Ugyanis a lényeg, hogy a fény abszolút sebessége a modern fizika legnagyobb alaptétele. Az egész világmindenség modellezése ezen nyugszik. Egyszerűen nem megjósolható, hogy ennek milyen hatása lenne. Minden esetre a világ leghíresebb képletéről kiderülhet,

 

hogy tarthatatlan, mert a speciális relativitásból származik, ami viszont a fénysebességre épül fel. Az University of Manchester részecskefizikusa Brian Cox professzor szerint ez az elmúlt 100 év legjelentősebb felfedezése lehet. A University of Surrey professzora Jim Al-Khalili valamivel viccesebb módon reagált. Tanúk jelenlétében kijelentette, ha kiderül, hogy a mérések minden kétséget kizárva helyesek, akkor a TV kamera előtt megeszi a boxer alsóját. Ugyanis gyakori vendég a TV stúdiókban, ahol fizikai tételeket ismertet. Az utolsó bejelentés után Al-Khalili professzor úgy nyilatkozott, hogy még nem veszi elő az evőeszközeit. Viszont a bejelentőket nemigen lehet hibáztatni, mert az elmúlt 3 év alatt több, mint 15.000 mérést végeztek, mielőtt előálltak volna a bejelentéssel. Eredetileg 10 mikrószekundumos impulzusokat küldte ki, de volt, aki rámutatott, hogy ilyen hosszú impulzusnál könnyű lehet hibázni. Erre az impulzusokat lerövidítették körülbelül 3 nanoszekundumra (ami 3 nagyságrenddel rövidebb), de az eredmény nem változott. A kísérletek leírását beadták a Journal of High Energy Physics folyóíratba, de még a szakfizikusok nem nézték át. Minden esetre a világ részecskefizikusai akcióba léptek. Orosz és angol tudósok megkísérlik megismételni a méréseket. A legnyugtalanítóbb következmény az időben történő visszanyúlás lehet, ami tényleg hajmeresztő. Szerintem, ha az eredmény valós, és tényleg átlépték a fénysebességet, akkor már semmiben se lehet bízni.

Forrás: http://www.antalffy-tibor.hu/?p=4384

bg71
info@emberiseg.hu